Έχεις 6 δευτερόλεπτα για να πείσεις.
Σύγχρονες μελέτες δείχνουν πως οι εργοδότες και οι HR managers ξοδεύουν κατά μέσο όρο 6 δευτερόλεπτα “σκανάροντας” ένα βιογραφικό, καταλήγοντας σε ένα πρώτο πόρισμα για το εάν ο υποψήφιος είναι κατάλληλος ή όχι για τη θέση που έχει αιτηθεί. Η ομάδα της Local Jobs παρουσιάζει παρακάτω μια σειρά από χρήσιμα tips ώστε να δώσετε την καλύτερη δυνατή εντύπωση μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
1. Δημιουργήστε μια επαγγελματική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Μπορεί η παραπάνω πρόταση να μοιάζει προφανής, ωστόσο αξίζει να αναφέρουμε πως η χρήση ενός μη επαγγελματικού email αυξάνει τις πιθανότητες απόρριψης. Ίσως ήρθε η ώρα να ξεφορτωθείτε την πρώτη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δημιουργήσατε όταν ήσασταν ακόμη στο σχολείο. Επιλέξτε έναν σύχρονο, έμπιστο πάρχοχο όπως Gmail ή Outlook. Τέλος, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε το ονοματεπώνυμό σας στο πρώτο μέρος.
Σωστό:
george.papadopoulos@gmail.com
Λάθος:
georgelikeshoney13@hotmail.com
2. Επιλέξτε μια επίσημη και ευδιάκριτη γραμματοσειρά.
Προτεινόμενες:
- Verdana
- Arial
- Helvetica
Προς αποφυγή:
- Comic Sans
- Papyrus
- Curlz MT
3. Ορίστε το μέγεθος της γραμματοσειράς μεταξύ 10-12.
Το να επιλέξετε γραμματοσειρά για το βιογραφικό σας είναι πολύ σημαντικό, αλλά το να έχει το σωστό μέγεθος είναι εξίσου σπουδαίο.
Ορίστε το μέγεθος μεταξύ10-12 ώστε όποιος διαβάσει το βιογραφικό σας να μη δυσκολευτεί.
4. Χρησιμοποιήστε στρατηγικά τα έντονα, κεφαλαία και πλάγια γράμματα.
Είναι πολύ σημαντικό να είστε συνεπείς σε αυτό που παρουσιάζετε. Εάν ορίσετε μια υποκεφαλίδα με έντονα γράμματα, ορίστε το ίδιο σε όλες τις υπόλοιπες υποκεφαλίδες. Προσπαθήστε να μην είστε υπερβολικοί στη συχνότητα της χρήσης. Η ουσία είναι να μπορεί να διακρίνει εύκολα και γρήγορα τα σημαντικότερα στοιχεία οποιοσδήποτε έχει μπροστά του το βιογραφικό σας.
5. Ξεκινήστε από τα πιο πρόσφατα συμβάντα.
Για το κομμάτι της επαγγελματικής εμπειρίας ξεκινήστε από την πιο πρόσφατη θέση εργασίας. Όσον αφορά στην εκπαίδευση, ξεκινήστε από τον πιο πρόσφατο τίτλο σπουδών σας (δεδομένου ότι είναι και ο υψηλότερος).
Κανείς δεν ενδιαφέρεται για το τι κάνατε 10-15 χρόνια πριν. Όλοι οι εργοδότες ψάχνουν ενεργούς υποψηφίους με συνεχή όρεξη για μάθηση και βελτίωση, το οποίο μας οδηγεί στον κανόνα νούμερο 6:
6. Προσθέστε θέσεις εργασίας το πολύ έως 10-15 χρόνια πριν.
7. Συμπεριλάβετε και διαχωρίστε τις σημαντικότερες ενότητες.
Όπως και να στήσετε το βιογραφικό σας, σιγουρευτείτε πως οι ενότητες είναι ξεκάθαρα διαχωρισμένες και ευκρινείς.
Σωστή ονοματολογία ενοτήτων:
- Περίληψη
- Επαγγελματική Εμπειρία
- Εκπαίδευση
- Δεξιότητες
Λανθασμένη ονοματολογία ενοτήτων:
- Σχετικά με εμένα
- Πτυχία
- Προηγούμενες Δουλειές
Χρειάζονται απλές και επίσημες επικεφαλίδες για την κάθε ενότητα, ώστε σε περίπτωση που κάποια εταιρία χρησιμοποιεί κάποιο πρόγραμμα αυτόματης ανάγνωσης βιογραφικών και εισαγωγής δεδομένων στο σύστημα μηχανογράφησής της, να αυξηθούν οι πιθανότητες σωστής αναγνώρισης στοιχείων.
8. Συμπεριλάβετε συνδέσμους για κοινωνικά προφίλ, προσωπικές ιστοσελίδες και blogs.
Συμπεριλάβετε τον σύνδεσμο για το προφίλ σας στο LinkedIn, το οποίο θα πρέπει να είναι ενημερωμένο. Σύνδεσμος για το twitter ή το facebook είναι επίσης επιθυμητό στοιχείο. Εάν διαχειρίζεστε σωστά τις κοινωνικές σας σελίδες είναι ένα δείγμα διαφάνειας. Μην συμπεριλάβετε συνδέσμους σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε τα κοινωνικά δίκτυα μόνο για χιούμορ ή παιχνίδια. Για τις δημιουργικές θέσεις εργασίας, σύνδεσμοι για Instagram, Youtube ή Pinterest είναι επίσης μια καλή προσθήκη.
Ελέγξτε ότι οι σύνδεσμοι είναι ενεργοί ώστε κάποιος να επισκεφθεί τις σελίδες σας μόνο με ένα κλικ.
Μην ξεχνάτε πως οι μεγάλες εταιρίες ψάχνουν πρωτίστως ανθρώπους να ταιριάζουν στη φιλοσοφία τους. Έτσι οδηγούμαστε στον επόμενο κανόνα:
9. Συμπεριλάβετε μια ενότητα με τα ενδιαφέροντά σας.
Οι εταιρίες είναι οργανισμοί. Και οι οργανισμοί διέπονται από μια κουλτούρα. Συμπερασματικά, το να ταιριάζει κάποιος με τη γενικότερη φιλοσοφία της εταιρίας είναι σημαντικό. Ερευνήστε την εταιρία για την οποία θέλετε να αιτηθείτε, και ως στρατηγική κίνηση μπορείτε να αναφέρετε κάποια ενδιαφέροντά σας που να ταιριάζουν. Αποφύγετε τις ψεύτικες αναφορές διότι σε περίπτωση που ερωτηθείτε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης υπάρχει κίνδυνος να γελοιοποιηθείτε.
Παράδειγμα:
Εταιρική κουλτούρα: Η εταιρία σπονσοράρει μαραθωνίους για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Ενδιαφέροντα: Αθλητισμός, Εθελοντική Εργασία
10. Μην συμπεριλάβετε την πρόταση “Συστάσεις διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν”.
Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος (ούτε χώρος) για περιττές προτάσεις/ανακοινώσεις στο βιογραφικό σας. Εάν κάποια εταιρία ζητά συστάσεις, είναι κυρίως λόγω διαδικασιών. Το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού γνωρίζει πολύ καλά τη δουλειά του. Εφ’ όσον θέλει, θα σας ζητήσει. Είτε εσείς το αναγράφετε, είτε όχι.
11. Δώστε πλήρη τίτλο στο αρχείο σας.
Σωστό:
Γιώργος_Παπαδόπουλος_Βιογραφικό
Λάθος:
Βιογραφικό
Το βιογραφικό σας θα βρεθεί στον φάκελο εισερχομένων email με δεκάδες ή εκατοντάδες άλλα. Δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια να διαφοροποιηθείτε. Αδράξτε λοιπόν κάθε μικρή ευκαιρία για να ξεχωρίσετε μέσα σε όλους.
12. Αποθηκεύστε το βιογραφικό σας σε μορφή .PDF.
Με το να αποθυκεύσετε το βιογραφικό σας σε μορφή .pdf είστε ασφαλείς πως θα ανοιχτεί όπως ακριβώς το έχετε συντάξει. Υπάρχουν διάφορα προγράμματα, λογισμικά και εκδόσεις στην αγορά. Εάν αποστείλετε το βιογραφικό σας σε ανοιχτή μορφή κειμένου, όπως για παράδειγμα .doc, .pages ή .rtf, το πιθανότερο είναι να ανοίξει εντελώς λάθος στην οθόνη του υπευθύνου που θα κληθεί να το μελετήσει και να το αξιολογήσει. Σε περίπτωση που δεν ανοίξει σωστά, τα 6 δευτερόλεπτα σας έχουν απλά χαθεί.
Και τέλος,
13. Εξαλείψτε τα ορθογραφικά λάθη.
Πολύ απλά δεν υπάρχει περιθώριο για ορθογραφικά λάθη σε ένα βιογραφικό. Το μεγαλύτερο ποσοστό όσον καλούνται να αξιολογήσουν βιογραφικά δεν λαμβάνουν υπόψη όσα περιέχουν ορθογραφικά λάθη. Ελέγξτε λέξεις που έχετε αμφιβολίες μέσω ενός online λεξικού, ή ζητήστε από κάποιον που εμπιστεύεστε να ελέγξει το βιογραφικό σας πριν το αποστείλετε. Ένα δεύτερο ζευγάρι μάτια είναι πάντα χρήσιμο.
Καλή επιτυχία!